Είναι η πιο πολυσυζητημένη δημοτική υπηρεσία. Για τους περισσότερους η Δημοτική Αστυνομία είναι ταυτισμένη με τις κλήσεις για την παράνομη στάθμευση, ωστόσο στην πράξη αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία ενός Δήμου για την προστασία του δημόσιου χώρου.
Ταυτόχρονα είναι και η πιο παρεξηγημένη υπηρεσία, μιας και το 2013 η τότε κυβέρνηση την κατήργησε εν μία νυκτί, μια απόφαση που ανακλήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο αυτή επαμφοτερίζουσα στάση των κυβερνώντων τελικά πλήγωσε ανεπανόρθωτα όλες τις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας της χώρας, όχι μόνο στη δημόσια εικόνα τους αλλά και στο δυναμικό τους, καθώς οι νέες ομάδες υποστελεχώθηκαν αισθητά σε σύγκριση με την πρότερη κατάσταση.
Η υποστελέχωση έπληξε καίρια και τη Δημοτική Αστυνομία Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που μετά την επανασύσταση έχασε τα 2/3 της δύναμής της. Συγκεκριμένα, από τα 38 άτομα που αριθμούσε η υπηρεσία του ενιαίου Δήμου, σήμερα υπηρετούν μόλις 13. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η Δημοτική Αστυνομία του πρώην Δήμου Βουλιαγμένης μόνη της, την οποία αρκετοί θεωρούν μέχρι σήμερα πρότυπο, είχε στη μικρότερη γεωγραφικά και πληθυσμιακά ενότητα του σημερινού Δήμου, 18 άτομα προσωπικό…
Με αφορμή την πρόσφατη διαδικασία απολογισμού πεπραγμένων της δημοτικής διοίκησης το 2018 που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25 Φεβρουαρίου, ο «Δημοσιογράφος» ερεύνησε διαχρονικά τα απολογιστικά στοιχεία των πράξεων της Δημοτικής Αστυνομίας των 3Β. Αυτά που αποδεικνύουν ότι παρά τις αντιξοότητες, είναι μια από τις πολύ παραγωγικές μονάδες του Δήμου, διαδραματίζοντας έναν κρίσιμο ρόλο για την ευταξία των τριών πόλεων.
9 κλήσεις την ημέρα
Μόνο σε ένα έτος, το 2018, η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε 2.902 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σε ό,τι αφορά την παράνομη στάθμευση. Κατά μέσο όρο αυτό αντιστοιχεί σε 9 κλήσεις την ημέρα, αν και είναι γνωστό ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο βάρος στον έλεγχο της στάθμευσης πέφτει τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό και βέβαια, τους θερινούς μήνες, ενώ εντοπίζεται ειδικά στη Βουλιαγμένη.
Όμως οι κλήσεις στα παράνομα σταθμευμένα οχήματα είναι μόνο μία πλευρά του δημόσιου χώρου για την οποία η Δημοτική Αστυνομία είναι τα μάτια της δημοτικής διοίκησης. Η υπαίθρια διαφήμιση, το υπαίθριο εμπόριο, οι κοινόχρηστοι χώροι, τα εγκαταλελειμμένα ΙΧ, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ακόμα και τα ζώα συντροφιάς είναι ανάμεσα στα πεδία αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας, όπου αφοσιωμένοι, ένστολοι υπάλληλοι φροντίζουν όλοι και όλα να κινούνται εντός του νόμιμου και κανονισμένου πλαισίου.
Αυτά τα μη προφανή πεδία καθορίζουν όμως τελικά τη δημόσια εικόνα των πόλεων: Η εφαρμογή των κανονιστικών διατάξεων για τις διαφημιστικές πινακίδες και τις αφίσες, η επιτήρηση των πεζοδρομίων και των πάρκων από την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, ο έλεγχος των καταστημάτων εστίασης για το επίπεδο της μουσικής και το ωράριο λειτουργίας, όλες αυτές οι μικρές ή μεγάλες λεπτομέρειες συνιστούν τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας που μπορούν να αλλάξουν την όψη του δημόσιου χώρου.
Χάρη στην υπηρεσία αυτή από το 2015 μέχρι σήμερα από τους δρόμους του Δήμου έχουν απομακρυνθεί πάνω από 500 εγκαταλελειμμένα οχήματα, ένα χαρακτηριστικό φαινόμενο που έφερε η οικονομική κρίση στη χώρα μας. Αν και η τηλεφωνική επικοινωνία με τη Δημοτική Αστυνομία δεν είναι πάντα εύκολη (καθώς η τηλεφωνική γραμμή 213 2020100 δεν λειτουργεί σε 24ωρη βάση) οι υπάλληλοι έχουν ελέγξει σχεδόν 2.500 καταγγελίες πολιτών αυτά τα 4 χρόνια.
Παράλληλα, η Δημοτική Αστυνομία παρέχει και κάποιες γραφειοκρατικές υπηρεσίες, όπως η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής από πολίτες με δυσκολίες μετακίνησης και οι επιδόσεις εγγράφων του Δήμου.
Παρούσα αλλά όχι επαρκής
Μια γενική αίσθηση στον Δήμο των 3Β, από τις δημόσιες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο, είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι κατά κανόνα απούσα. «Πράγματι, υπάρχει αυτή η εικόνα για την υπηρεσία μας», επιβεβαιώνουν στον «Δημοσιογράφο» στελέχη της αλλά προσθέτουν ότι «αυτό οφείλεται στην υποστελέχωση συγκριτικά πάντα με τη χωρική έκταση του Δήμου αλλά και το εύρος των αρμοδιοτήτων που μας έχουν αποδοθεί». «Αρκετοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι μπορούμε να υποκαταστήσουμε την ΕΛΑΣ και παρεξηγούν τις δυνατότητες που μας παρέχει η νομοθεσία», συμπληρώνει δημοτικός αστυνομικός με υπεύθυνη θέση στην υπηρεσία.
Οι δημοτικοί αστυνόμοι όμως δεν μπορούν να αναλάβουν καθήκοντα ασφάλειας, ούτε να υποκαταστήσουν την Ελληνική Αστυνομία στο έργο της. Στις πιο δύσκολες καταστάσεις, καλούν την ΕΛΑΣ. Σήμερα άλλωστε το δυναμικό των δημοτικών αστυνομικών επαρκεί μόλις για δύο βάρδιες την ημέρα, που ανάλογα με την εποχή κατανέμονται στο 24ωρο σύμφωνα με τις ανάγκες (ως τις 10 μ.μ. τις καθημερινές του χειμώνα, ως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού). Μια 24ωρη λειτουργία της υπηρεσίας που θα την καθιστούσε ορατή και πλήρως λειτουργική, θα απαιτούσε το διπλασιασμό των στελεχών της. Κάτι τέτοιο όμως προσκρούει στη νομοθεσία και η δημοτική διοίκηση δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό…
Από την άλλη μεριά «μόνη η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα στάθμευσης που παρατηρείται στη Βουλιαγμένη», όπως αναφέρει ένα έμπειρο στέλεχος που προέρχεται από τον πρώην Δήμο Βουλιαγμένης. «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε κόψει χιλιάδες κλήσεις, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται επειδή έρχονται κάθε φορά διαφορετικοί οδηγοί. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι έρχεται δυσανάλογα μεγάλος αριθμός επισκεπτών και επίσης στην κουλτούρα των οδηγών που δεν νοιάζονται αν παρανομούν», μας εξηγεί.
Ένα πεδίο στο οποίο η Δημοτική Αστυνομία έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά, παρόλο που είναι μια ξεκάθαρη αρμοδιότητά της, είναι αυτό της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεν αποτελεί εξαίρεση στο γενικό κανόνα που επιτρέπει το κάπνισμα παντού. «Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός για να επιτύχει μια τέτοιας έκτασης αλλαγή, δεν μπορούμε αποσπασματικά σε έναν Δήμο να λύσουμε το θέμα», εξηγούν οι υπεύθυνοι της υπηρεσίας. «Θέλουμε τη βοήθεια της Αστυνομίας και βέβαια της κυβέρνησης ώστε να εφαρμοστεί μια πολιτική παντού χωρίς εξαιρέσεις, κάτι που δεν γίνεται σήμερα», διευκρινίζουν.