Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Ο Δήμος που αγρυπνά

Νυχτερινές βάρδιες υπαλλήλων και εθελοντών για την ασφάλεια και την καθαριότητα των 3Β

Στερεότυπα, βεβαιότητες και διαδεδομένες γενικεύσεις διαλύει μια νυχτερινή βόλτα σε συγκεκριμένα πόστα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας και η Πολιτική Προστασία είναι δύο από τους πλέον κρίσιμους τομείς του Δήμου που δεν έχουν ωράριο λειτουργίας. Αντίθετα, όλη η ουσία της προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο εντοπίζεται χρονικά στις ώρες εκείνες της ημέρας που οι πόλεις πέφτουν για ύπνο.

Καθαριότητα

Στις 4 τα ξημερώματα το αμαξοστάσιο του Δήμου στη Βάρη είναι ήδη ενεργό. Τα οχήματα – σκούπες έχουν ήδη πιάσει από νωρίτερα δουλειά, καθώς μόνο κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες μπορούν να προσεγγίσουν πολυσύχναστα σημεία χωρίς οχήματα. Οι εργάτες καθαριότητας στελεχώνουν τις βάρδιες των απορριμματοφόρων και το καθημερινό ραντεβού με τους κάδους ξεκινά πάντα χωρίς να έχει χαράξει.

Μια υπηρεσία κυριολεκτικά παντός καιρού, σκληρή και επικίνδυνη. «Είσαι κρεμασμένος σε ένα σκαλοπάτι, ακόμη και αν βρέχει και περνάνε δίπλα σου βρίζοντας συνήθως μεθυσμένοι οδηγοί», περιγράφει αποστομωτικά την καθημερινότητα της εργασίας της η Μαρία. Εργαζόμενη μητέρα στην αποκομιδή απορριμμάτων, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις της ημέρας βάσει του νυχτερινού ωραρίου της, καθώς δεν μπορεί να πάει η ίδια το παιδί της σχολείο. Το ζήτημα του ύπνου άλλωστε κανείς δεν το έχει λύσει. Οι περισσότεροι κοιμούνται 3 ώρες την ημέρα και σπαστά για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της υπηρεσίας.

Η κοινωνική γεωγραφία της Καθαριότητας ανατρέπει κάποια στερεότυπα. Αρκετές γυναίκες και πολλοί μορφωμένοι υπάλληλοι αποτελούν τον κορμό της. «Είχαμε και φιλόλογο και μαθηματικό πρόσφατα», θυμάται ο συντονιστής της υπηρεσίας, Κώστας Λιοχρήστου. Ως οδοκαθαριστές του Δήμου εργάζονται με συμβάσεις από τον ΟΑΕΔ σήμερα 14 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων είναι γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι με αυτή τη σύμβαση εργασίας για το πλήρες ωράριο των 6 ωρών και 25 λεπτών αμείβονται με 340 ευρώ τον μήνα…

«Πρέπει να αγαπάς τη δουλειά σου, να αγαπάς τα σκουπίδια», λέει στον «Δημοσιογράφο» ένας από τους πιο έμπειρους υπαλλήλους. «Ξέρω ακούγεται περίεργο, αλλά εδώ εμείς έχουμε έναν άλλο τρόπο σκέψης, είμαστε υπεύθυνοι για την εικόνα της πόλης», προσθέτει και εξηγεί ότι τα καθήκοντα της υπηρεσίας αυτής δεν έχουν ωράριο: Στο τέλος κάθε λαϊκής αγοράς, μετά από μια μεγάλη διοργάνωση, σε έκτακτες καταστάσεις και βέβαια στην καθημερινή αποκομιδή οι άνθρωποι αυτοί φροντίζουν γι’ αυτό που όλοι θεωρούν αυτονόητο καθήκον ενός Δήμου.

Αυτό που ζητούν από την περιοχή είναι να καταργηθούν διά παντός οι σταθεροί οικιακοί κάδοι. Μια κοπιαστική και επικίνδυνη για τους υπαλλήλους τοπική ιδιοτροπία που εντοπίζεται πλέον μόνο στο Πανόραμα και αναγκάζει τους υπαλλήλους να σκύβουν και να πιάνουν με τα χέρια τις σακούλες που πολλές φορές περιέχουν σπασμένα γυαλιά. Προβλήματα ακόμη δημιουργεί η πρακτική πολλών καταστημάτων εστίασης να αφήνουν έξω από τους κάδους σορούς από μεγάλες σακούλες. Ποιος μπορεί κατόπιν τούτων να εντάξει τους εργαζόμενους αυτούς στους «βολεμένους δημόσιους υπαλλήλους»;

Πολιτική Προστασία

Σε άλλο κλίμα κυλά η νυχτερινή βάρδια της Πολιτικής Προστασίας. Εδώ βρισκόμαστε κατ’ εξοχήν στο χώρο του εθελοντισμού, με αφοσιωμένους ανθρώπους που έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά της αυτοθυσίας και της 24ωρης επαγρύπνησης. Δεκάδες εθελοντές στις ομάδες πολιτικής προστασίας Βούλας και Βάρης (στη Βουλιαγμένη η ομάδα αποτελείται από δημοτικούς υπαλλήλους) έχουν κινητά και ασυρμάτους ανοιχτούς, σε ανοιχτή επικοινωνία με την Πυροσβεστική αλλά και τα άλλα σώματα ασφαλείας, πρόθυμοι να επέμβουν ανά πάσα στιγμή.

Κατά τους χειμερινούς μήνες, εκτός δηλαδή της αντιπυρικής περιόδου η οποία ξεκινά την 1η Μαΐου, μόνο η ομάδα της Βούλας κάνει καθημερινές βάρδιες στο πυροφυλάκιο του Πανοράματος. Η Πολιτική Προστασία δεν είναι μόνο για τις φωτιές του καλοκαιριού. Η ομάδα της Βούλας έχει στην ευθύνη της τις πολλαπλές μπάρες που αποτρέπουν την άνοδο οχημάτων στο βουνό μετά τη δύση του ηλίου και βέβαια όλες τις σκληρές δουλειές της πόλης.

Μόνο φέτος, η Πολιτική Προστασία απομάκρυνε από τους δρόμους του Δήμου πάνω από 70 δέντρα που έπεσαν λόγω των έντονων ανέμων. Κατά τη διάρκεια του χιονιά, οι ομάδες βρίσκονταν επί ποδός όλη τη νύχτα για να μην παγώσουν οι δρόμοι, καθώς διαθέτουν αποθήκες αλατιού για το σκοπό αυτό. Όταν συμβαίνουν αυτοκινητιστικά ατυχήματα τη νύχτα, οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας τρέχουν να στρώσουν με πριονίδι την άσφαλτο, ώστε να αδρανοποιηθούν τα λάδια των οχημάτων. Στις πλημμύρες διαθέτουν ειδικά μηχανήματα απάντλησης υδάτων. Σε πολλές περιπτώσεις η πολιτεία βασίζεται στην προθυμία των εθελοντών για να εκπληρώσει βασικές υποχρεώσεις της…

Φυσικά, από την 1η Μαΐου ως τις 31 Οκτωβρίου, όταν δηλαδή αναμένεται εκδήλωση πυρκαγιών, οι ομάδες της Πολιτικής Προστασίας κυριολεκτικά αγρυπνούν: Κάθε βράδυ, σε κάθε μία δημοτική ενότητα, ένα όχημα με δύο άτομα περιπολεί σαν τα «μάτια» του Δήμου για κάθε τι έκτακτο.

Από πέρσι το έργο των φυσικών παρατηρητών συνδράμει και ένας ηλεκτρονικός ανιχνευτής καπνού και φωτιάς, εγκατεστημένος στο νεκροταφείο της Βούλας. Στα σχέδια του Δήμου είναι η προμήθεια άλλων δύο (για το νεκροταφείο Βουλιαγμένης και τη Φασκομηλιά) ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατό περισσότερη έκταση. Ωστόσο, κανένα τεχνικό μέσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανθρώπινη επαγρύπνηση…