Η αφρόκρεμα του τουρισμού επενδύει στη Βούλα

Εταιρείες με εκτόπισμα αναλαμβάνουν την ανάπλαση σε Β’ πλαζ και Κάμπινγκ

Ανάδοχοι με αξιοπιστία και σημαντικό εκτόπισμα στην τουριστική βιομηχανία αναδείχθηκαν κατά τη δημοπρασία για την ανάπλαση των εκτάσεων της Β’ πλαζ Βούλας και του χώρου του Κάμπινγκ Βούλας την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Μπήκε με αυτό τον τρόπο οριστικό τέλος στην παρακμή που είχαν περιέλθει για περισσότερο από είκοσι χρόνια, ανοίγοντας το δρόμο ώστε το παραλιακό μέτωπο της Βούλας μέχρι το τέλος του 2020 να έχει αλλάξει μορφή και να έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης υψηλού επιπέδου τουρισμού αλλά και σημείο που θα απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Οι προαναφερθείσες εκτάσεις από εστίες εγκληματικότητας και σκουπιδότοποι που είναι σήμερα, θα μετατραπούν σε σύγχρονες λουτρικές εγκαταστάσεις με χώρους αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού και σημαντικότερο όλων χωρίς καμία οχλούσα νυχτερινή δραστηριότητα, ενώ αξίζει να τονιστεί πως η είσοδος όλων των δημοτών θα είναι εντελώς δωρεάν.

Η ανάπλαση των εκτάσεων αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οι ενέργειες που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από το 2015, έτος που ξεκίνησε η διαδικασία παραχώρησης 540 στρεμμάτων παραλιακής ζώνης από την Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) προς το Δήμο για διαχείριση, απέδωσαν καρπούς καθώς προσέλκυσε ιδιαίτερα αξιόλογους επενδυτές, όπως είναι οι εταιρείες Temes, ιδιοκτήτρια τουριστικών μονάδων όπως το Costa Navarino και το Ηilton στη Β’ πλαζ καθώς επίσης και η εταιρεία συμφερόντων Ναυσικά και η Tanweer στο κάμπινγκ.

Συγκεκριμένα, πλειοδότης στη δημοπρασία για το δικαίωμα εκμετάλλευσης της Β’ πλαζ Βούλας, έκτασης 80 στρεμμάτων, αναδείχθηκε η Athens Beach Club ΑΕ, θυγατρική του ομίλου Τemes. O Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εισπράττει ετησίως περίπου 600.000 ευρώ που περιλαμβάνει μίσθωμα ύψους 480.000 ευρώ και το 35% των εσόδων από το εισιτήριο για την είσοδο στην παραλία.

Στη Β’ πλαζ αναμένεται να διατηρηθούν τα υφιστάμενα κτήρια για να χρησιμοποιηθούν για εγκαταστάσεις αναψυχής και για την υποστήριξη των λουτρικών εγκαταστάσεων, ενώ θα κατασκευαστούν πέντε χώροι αθλητισμού (γήπεδα beach volley και για ρακέτες), θα δημιουργηθεί χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων, θα κατασκευαστεί πισίνα για κολύμβηση και υδατοσφαίριση η οποία θα παραχωρείται αποκλειστικά στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών. Επιπλέον, θα τοποθετηθούν ομπρελοκαθίσματα στην παραλία και θα δημιουργηθεί εστιατόριο χωρίς μουσική και εξωτερικά τραπέζια. Σύμφωνα με τις μελέτες, το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στο ποσό των 7 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται να αρχίσει εντός των προσεχών μηνών, με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων σε περίπου 18 μήνες από την ημέρα έναρξη των εργασιών.

Σχετικά με την ανάπλαση στο χώρο του Κάμπινγκ Βούλας, έκτασης περίπου 34 στρεμμάτων, το δικαίωμα εκμετάλλευσης θα έχει η εταιρεία ΒΔ Επενδυτική, θυγατρική της Ναυσικά ΑΕ η οποία σε ποσοστό 80% ανήκει στην Grivalia Hospitality, τον επενδυτικό βραχίονα της Grivalia Properties στον κλάδο των ξενοδοχείων. Από την συγκεκριμένη επένδυση ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εισπράττει ετησίως 370.000 ευρώ. Στο σημείο θα δημιουργηθεί πολυτελές κάμπινγκ που θα συνδυάζει τις ανέσεις με τη ζωή κοντά στη φύση και δίπλα στο κύμα, το οποίο θα περιλαμβάνει 60 σκηνές και περίπου 40 τροχόσπιτα.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν χώροι αναψυχής προς εξυπηρέτηση των λουομένων, θα κατασκευαστούν οκτώ γήπεδα αντισφαίρισης, θα δημιουργηθεί παιδότοπος και ένας υπερσύγχρονος θερινός κινηματογράφος. Τέλος, στα σχέδια των επενδυτών υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας χώρων στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των εγκαταστάσεων.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν στα 150 στρέμματα, στα οποία περιλαμβάνονται η Β’ πλαζ Βούλας και ο χώρος του κάμπινγκ σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι ανάδοχοι, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν 500 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 130 θέσεις θα είναι μόνιμες.

Παράλληλα, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα εισπράττει το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση, χρήματα που θα περιέλθουν από μισθώματα και ποσοστά επί των εσόδων ενώ ο Δήμος δεν θα επιβαρυνθεί το κόστος κατασκευής των εγκαταστάσεων. Το παραλιακό μέτωπο της Βούλας είναι η «είσοδος» της αθηναϊκής ριβιέρας και ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με επιμονή και υπομονή πέτυχε να παραδώσει το χώρο του κάμπινγκ και την Β’ πλαζ Βούλας στους κατοίκους του, έχοντας εξασφαλίσει την περαιτέρω αναβάθμιση της ποιότητας ζωής που ήδη απολαμβάνουν.