Ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μιλά για το γραφειοκρατικό πλέγμα που εμποδίζει τη γρήγορη υλοποίηση των έργων, σχολιάζει τις σχέσεις του με τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και δηλώνει ότι έκλεισε τον κύκλο του στην Περιφέρεια Αττικής.
Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η κατασκευή του ρέματος του Κόρμπι, το μεγαλύτερο τεχνικό έργο που έγινε ποτέ στον Δήμο και υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής. Παρόλ’ αυτά, η «ωρίμανσή» του χρειάστηκε τρεις δημοτικές διοικήσεις. Για ποιο λόγο σημειώθηκε αυτή η καθυστέρηση;
Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, αρχικά να τονίσω ότι είναι ένα έργο απαραίτητο για όλη τη λεκάνη της Βάρκιζας, το οποίο ξεκινά περίπου από τη Σχολή Ευελπίδων και καταλήγει στην παραλία. Στην Περιφέρεια Αττικής με δεδομένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών που οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, έχουμε δώσει μεγάλη προτεραιότητα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Εδώ στην ανατολική Αττική έχουμε προϋπολογίσει ένα πρόγραμμα έργων περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ σε όλους τους Δήμους, από το οποίο περίπου το 50% αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε εντάξει και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όχι μόνο με το έργο στο Κόρμπι, αλλά και την κατασκευή αγωγών ομβρίων μέσα στη Βουλιαγμένη, η οποία σήμερα δεν έχει καμία αντιπλημμυρική προστασία.
Δυστυχώς, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πλέγμα γραφειοκρατίας που έχει να κάνει με τις πολλαπλές εγκρίσεις. Ειδικά στα αντιπλημμυρικά έργα εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς που πρέπει να γνωμοδοτήσουν. Για ένα έργο αυτής της φύσης χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 8 ως 10 χρόνια, από τη στιγμή που θα γίνει η μελέτη. Ειδικά στο έργο του Κόρμπι είχαμε και μια σημαντική καθυστέρηση που αφορούσε τις απαλλοτριώσεις.
Η Περιφέρεια δεν είναι μέρος του γραφειοκρατικού πλέγματος;
Πρέπει να ξέρετε κάτι. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια, δεν νομοθετεί. Είναι εκτελεστική εξουσία και υλοποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να απλοποιηθούν αυτές οι διαδικασίες. Με τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, όταν πήγαμε να καθαρίσουμε ρέματα, δεν μπορέσαμε σε πολλά σημεία. Ήταν χτισμένα σε πάρα πολλά σημεία μάντρες αλλά και σπίτια. Δυστυχώς είναι περίπλοκη διαδικασία να γκρεμίσεις ή να διευθετήσεις ένα ρέμα. Και οι απαλλοτριώσεις είναι ένα ζήτημα ιδιαίτερα χρονοβόρο.
Παρά τις αντιξοότητες εδώ στο Κόρμπι με την άριστη συνεργασία του Δήμου, ξεκινάμε. Την επόμενη διετία εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει από την παραλία. Δεν υπάρχει δημοτική ή περιφερειακή αρχή που να μην ήθελε αυτά τα έργα να είχαν γίνει χτες. Δυστυχώς, η γραφειοκρατία μας εμποδίζει και ζητάμε από την κυβέρνηση να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες.
| Μετά από 4 χρόνια, σε ποιο σημείο του διαλόγου αυτού βρίσκεστε;
Έχουν υποβληθεί προτάσεις από μας για κάποιες διαδικασίες που θα πρέπει να απλοποιηθούν και η κυβέρνηση τις εξετάζει. Όμως μην ξεχνάτε και κάτι άλλο. Πολλά από αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω άλλων προγραμμάτων. Και αυτά μας δυσκολεύουν δημιουργώντας καθυστερήσεις.
Είμαι αντίθετος στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στο Κορωπί
Το ρέμα του Κόρμπι θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους;
Ναι, προς το παρόν είναι από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, αλλά έχει προταθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Μετά από τις παρεμβάσεις που έχετε δρομολογήσει σε Βάρη, Βούλα και Βουλιαγμένη εκτιμάτε ότι θα είναι θωρακισμένη πλέον αντιπλημμυρικά η περιοχή;
Εμείς κινούμαστε είτε με τις προτάσεις που κάνουν οι Δήμοι τις οποίες υιοθετούμε και στη συνέχεια υλοποιούμε, είτε με δικά μας διαδημοτικά προγράμματα, όπως το ρέμα της Ραφήνας ή του Ερασίνου.
Εκτιμώ ότι τουλάχιστον από ό,τι μας έχουν δείξει οι μελέτες, η λεκάνη της Βάρκιζας θωρακίζεται και η Βουλιαγμένη αποκτά προστασία, για έναν ορί- ζοντα πεντηκονταετίας. Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει όλα τα μετεωρολογικά και κυρίως τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Στο Κορωπί θα γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων;
Όχι, δεν νομίζω. Ο Νόμος 3164 του 2003 είχε προτείνει έξι περιοχές στην Αττική. Όμως στον περιφερειακό σχεδιασμό, πρώτη προτεραιότητα για μας είναι η μείωση των απορριμμάτων. Ήδη έχει γίνει μία σημαντική μείωση περίπου 25% στα απορρίμματα που πηγαίνουν στη Φυλή σε σχέση με τα τρία τελευταία χρόνια. Σήμερα, πέρα από ένα δημοσίευμα που ξεσήκωσε τον κόσμο, δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο.
Δεν υπάρχει κανένα σημείο από το Σούνιο ως τον Ωρωπό που μια τέτοια χρήση θα γινόταν αποδεκτή. Πουθενά. Και για ποιο λόγο λοιπόν ένας περιφερειάρχης να ανακοινώσει κάτι τέτοιο, αφού γνωρίζει τις τεράστιες αντιδράσεις που δημιουργούνται; Προσωπικά είμαι αντίθετος σε αυτή τη σκέψη για το Κορωπί, όπως είχαμε δώσει αγώνα για τον ίδιο λόγο και στην Κερατέα. Πρέπει να αλλάξει συνολικά το μοντέλο διαχείρισης. Η όποια συζήτηση για τη χωροθέτηση θα έχει νόημα μόνο όταν ξεκινήσει η οργανωμένη διαχείριση στην λογική της μείωσης στην πηγή, δηλαδή ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση κ.λπ. Δυστυχώς τα προγράμματα αυτά ειδικά από την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς.
Χρηματοδοτούμε ολοκληρωμένες προτάσεις, δεν αξιολογούμε Δήμους με πολιτικά κριτήρια
Για τις σχέσεις του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με την περιφερειακή αρχή και τη Ρένα Δούρου λέγονται και γράφονται πολλά. Το ερώτημα όμως των πολιτών είναι άλλο: Πώς καταρτίζονται οι προτεραιότητες για τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής;
Στην περιοχή της ανατολικής Αττικής έχουμε 13 Δήμους με τους οποίους συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε να έχουμε μια πολύ καλή σχέση, διότι είναι συνεργάτες μας. Δεν αξιολογούμε με πολιτικά κριτήρια, όπως κατά καιρούς γράφεται από αντιπάλους μας. Προχωράμε στη χρηματοδότηση όποιας πρότασης είναι σωστή και ολοκληρωμένη σε όλα τα επίπεδα. Φυσικά, από την πρώτη στιγμή θέσαμε άξονες προτεραιότητας. Πρώτη προτεραιότητα ήταν η αντιπλημμυρική θωράκιση και οι αποχετεύσεις. Αυτά τα έχουμε ήδη δρομολογήσει είτε κεντρικά είτε σε συνεργασία με τους Δήμους.
Από εκεί και έπειτα, δεν υπάρχει κάποιος Δήμος που να είναι ωφελημένος ή ριγμένος. Ανάλογα με το βαθμό επάρκειας των μελετών που μας υποβάλουν, παίρνουν και προτεραιότητα. Όπως κρινόμαστε εμείς, έτσι κρίνεται και κάθε Δήμος για τις επιδόσεις του. Εμείς κάνουμε αξιολόγηση και ιεράρχηση των προτάσεων.
Συχνά υποστηρίζετε ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει κομματικό χρώμα. Ωστόσο η αναμέτρηση του 2014 στην Περιφέρεια Αττικής είχε κατεξοχήν χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής μάχης. Λογικά και η επερχόμενη…
Πολιτικές είναι όλες οι αναμετρήσεις σε όλα τα επίπεδα. Κομματικές αναμετρήσεις δεν είναι και δεν θα πρέπει να είναι, με τον κομματικό εναγκαλισμό που υπήρχε σε προηγούμενες δεκαετίες. Στη χώρα μας υπάρχει μια φιλοσοφία αυτοδιοίκησης σύμφωνα με την οποία δημιουργούνται ομάδες από τους ίδιους τους πολίτες και όχι από τα κόμματα. Ακόμη και αν ο επικεφαλής έχει μια κομματική προέλευση, αυτή δεν διαχέεται σε όλο τον συνδυασμό.
Έκλεισα τον κύκλο μου στην Περιφέρεια
Κατά τη διαβούλευση του «Κλεισθένη» διατυπώσατε τη διαφωνία σας οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, όπως εσείς, να προέρχονται από τους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους. Γιατί;
Μια Περιφέρεια θα έπρεπε να είναι μια μικρή τοπική κυβέρνηση. Δυστυχώς σήμερα είναι τόσο μεγάλη η εξάρτηση από το κράτος, που απέχουμε πολύ από αυτό το στόχο. Ακόμη και έτσι όμως, ο όποιος Περιφερειάρχης εκλεγεί θα πρέπει να αποτελεί μια δεμένη ομάδα με τους χωρικούς του αντιπεριφερειάρχες για να μπορούν να διοικούν. Με τα αποτελέσματα του 2014 και με απλή αναλογική, στην Περιφέρεια Αττικής θα έπρεπε να είχε τρεις αντιπεριφέρειες η κ. Δούρου, τρεις αντιπεριφέρειες ο κ. Σγουρός και δύο αντιπεριφέρειες ο κ. Κουμουτσάκος. Πέστε μου εσείς, σε μια κατάσταση όπως αυτή που είδαμε στο Μάτι, τι συνεργασία θα είχε ο αντιπεριφερειάρχης με τον Περιφερειάρχη, αν ανήκαν σε διαφορετικές παρατάξεις;
Θα πρέπει λοιπόν η ομάδα που διοικεί να έχει μια ενότητα για να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με επάρκεια. Σήμερα υπάρχει συνευθύνη σε ό,τι κάνουμε και κρινόμαστε για όλα.
Δικαιολογείται η ανησυχία πολλών αυτοδιοικητικών παραγόντων ότι η απλή αναλογική θα φέρει ακυβερνησία στους Δήμους;
Όντως υπήρξε πολύ μεγάλη αντίθεση, διότι όσοι έχουν ασκήσει διοίκηση, εμού συμπε- ριλαμβανομένου, είχαμε ένα συγκεκριμένο μοντέλο και σκεπτικό. Τώρα διαμορφώνεται μια καινούργια κουλτούρα, η οποία θα κριθεί στην πράξη.
Εσείς θα είστε παρών στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής;
Έχω κλείσει τον κύκλο μου στην Περιφέρεια Αττικής. Υπήρξα 24 χρόνια Δήμαρχος και 5 χρόνια υπηρέτησα στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο έκανα μία μεγάλη διαδρομή, χρειάζεται τώρα να έρθουν νέα πρόσωπα. Ωστόσο, δεν έχω κατα- λήξει ακόμη σε κάποια απόφαση.