Φύλλο πρώτο σε πρώτο πληθυντικό

Πρέπει να έχει έναν πολύ καλό λόγο κάποιος για να ξεκινήσει μια εφημερίδα σήμερα.

Δεν θα λάβει ποτέ χρηματοδότηση ως εμπνευστής startup, οι περισσότεροι θα του πουν ότι τα έντυπα πέθαναν, το τυπογραφείο λερώνει τα χέρια και εξάλλου υπάρχει και το διαδίκτυο.

Η αλήθεια είναι όμως ότι οι πραγματικοί λόγοι έκδοσης του «Δημοσιογράφου» βρίσκονται κάθε μέρα μπροστά στα μάτια μας. Ένα διαφορετικό επίπεδο της επικαιρότητας, εστιασμένο στον τόπο όπου ζούμε, δεν έχει ακόμα καταγραφεί συστηματικά με τον τρόπο που θα θέλαμε ως αναγνώστες και ενεργοί πολίτες.

Ναι, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι διεθνείς σχέσεις της χώρας, η αμυντική πολιτική, η κοινοβουλευτική δραστηριότητα είναι όσα έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ειδήσεις, αλλά όλα αυτά μόνο έμμεσα επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Αντιθέτως, η εύρυθμη λειτουργία της δημοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, το πρόγραμμα συντήρησης των σχολικών κτηρίων, οι επενδύσεις για τους αθλητικούς χώρους ή το μοντέλο αξιοποίησης των κοινόχρηστων χώρων που μας περιβάλλουν, είναι μεταξύ πολλών άλλων ένα μέρος μιας ειδησεογραφίας που στην πραγματικότητα ορίζει την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουμε.

Συνοψίζοντας λοιπόν:

Τρεις πόλεις που αλλάζουν κάθε μέρα μέσα στην Ελλάδα της κρίσης. Ένας Δήμος με τη σχετική αυτονομία του προαστίου που εισπράττει και δαπανά κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και 50.000 κάτοικοι που περιμένουν να πουν τις ιστορίες τους. Αυτή είναι η πρώτη ύλη μας, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Επιλέξαμε το παραδοσιακό χαρτί, διότι οι εφημερίδες διατηρούν μια αναντικατάστατη προσώρας λειτουργία: Αξιολογούν τα γεγονότα απορρίπτοντας τα ασήμαντα και ιεραρχούν τις ειδήσεις οπτικοποιώντας στους μικρούς ή μεγάλους τους τίτλους τη διαφορά του σημαντικού από το δευτερεύον. Κάθε τυπωμένη λέξη φέρει το ονοματεπώνυμο καθώς και τη συνείδηση του συντάκτη της ότι scripta manent, με ό,τι ευθύνη αυτή η πραγματικότητα συνεπάγεται. Και τέλος, οι εφημερίδες φτάνουν σε όλους, χωρίς τους κοινωνικούς, ηλικιακούς και οικονομικούς περιορισμούς που υψώνει μέχρι σήμερα η νέα τεχνολογία.

Χαρτογραφήσαμε πλευρές της τοπικής επικαιρότητας που αξίζει να εξιστορηθούν

Ο «Δημοσιογράφος» είναι από μια άλλη οπτική η έμπρακτη θέση μας για το πώς βλέπουμε τον τοπικό Τύπο. Δημιουργούμε ένα ΜΜΕ με αποκλειστικά πρωτότυπη δημοσιογραφική ύλη, με επιμελημένη γλώσσα και εμφάνιση, που θα γράφει μόνο την αλήθεια, με ψυχραιμία και διασταυρωμένες πληροφορίες. Με έναν επαγγελματισμό που επιβάλλει στάση αποστασιοποίησης και ουδετερότητας, ώστε να εκπληρώνεται η βασική ενημερωτική αποστολή της δημοσιογραφίας.

Παράλληλα, αλλάζουμε το ύφος και τον τόνο. Θέλουμε ένα έντυπο όπου στο επίκεντρο θα υπάρχει η πληροφορία, η είδηση, το γεγονός. Όχι το πολιτικό πρόσωπο, ο αιρετός ή ο υποψήφιος. Εστιάζουμε στην πολιτική, όχι την παραπολιτική. Διαχωρίζουμε την είδηση από την άποψη, έχοντας όμως τη θεμελιώδη επίγνωση ότι και η επιλογή της είδησης είναι από μόνη της μια άποψη. Γράφουμε χωρίς στρογγυλοποιήσεις ούτε όμως και περιττές οξύνσεις. Δεν καμουφλάρουμε τις διαφημίσεις με ειδησεογραφικό περιτύλιγμα.

Ξεκινάμε γενικώς αντίστροφα από την πεπατημένη. Δεν δημιουργήσαμε έναν διαφημιστικό χώρο, γεμίζοντας έπειτα τις κενές σελίδες με το πρώτο διαθέσιμο περιε- χόμενο. Αντίθετα, χαρτογραφήσαμε πλευρές της τοπικής επικαιρότητας που αξίζει να εξιστορηθούν. Σχεδιάσαμε έπειτα μια εφημερίδα που μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με ένα μεγάλο αναγνωστικό κοινό το οποίο μοιράζεται τον τόπο κατοικίας ως συνδετικό κρίκο. Έτσι (πιστεύουμε ότι) προέκυψε ένας ελκυστικός διαφημιστικός χώρος. Φιλοδοξία μας είναι αυτό το πρώτο φύλλο να ανοίξει ένα δρόμο. Και βέβαια τα θέματά μας να γίνουν the talk of the town.